pondelok 31. júla 2017

|Recept: Ľahké letné kuskuto|

Počas týchto horúcich letných dní milujem stravu, ktorá je ľahká, svieža a bohatá na zeleninu. Mám veľmi rada ovocie, ale ak by ste mi v živote dali na výber, čoho sa vzdať a čo si vybrať, určite by som si vybrala radšej zeleninu. Ako dieťa som ju výsostne nenávidela a mamka mala so mnou čo robiť, aby som do úst dala čo i len kúsok čohosi zdravého. Ale ako sa vraví, vekom sa človek mení a v tomto som sa rozhodne zmenila, pretože teraz si varenie bez fajnovej zeleninky neviem ani predstaviť. Horúčavy ma privádzajú do zúfalstva a nenávidím varenie v takomto teple, keď mám sama pocit, že sa varím vo vlastnej šťave. Preto ak je to už nutné, snažím sa pripraviť si niečo veľmi jednoduché, ľahké na strávenie, ale samozrejme aj chutné. Jedno z takých a aj asi mojich najčastejších jedál je kuskuto.



Kuskuto, ako to volám ja, je niečo ako rizoto, ale v tomto prípade je ryža nahradená kuskusom. Kuskus preferujem pred ryžou, pretože je super ľahký na žalúdok a jeho príprava trvá do dvoch minút. A to je v lete, prípadne, ak je málo času, obrovská výhoda. Kuskus môžete pripravovať na milión spôsobov a či už s mäskom alebo bez neho, vždy je veľmi chutný a výdatný. Na prípravu môjho kuskuta som použila nasledujúce ingrediencie:

3 veľké šampiňóny
2 kuracie prsia
1 cuketu
10 cherry paradajok
3 strúčiky cesnaku
1/2 šálky kuskusu
1 polievkovú lyžicu tymiánu
3 polievkové lyžice balzamikového octa
1,5 polievkovej lyžice sójovej omáčky
1/2 šálky kuracieho vývaru
peper
soľ
olej



Huby



Začala som prípravou šampiňónov, ktoré by mali trochu odležať v marináde, no nie vždy je na to čas. Šampiňóny nakrájate na požadované kúsky, či už to budú plátky alebo štvrtinky, ktoré potom umiestnite do väčšej nádoby a zalejete cca troma lyžicami balzamikového octa, k tomu pridáte jeden až jeden a pol lyžice sójovej omáčky a zhruba jednu polievkovú lyžicu tymiánu. Čo sa týka množstiev, ide len o hrubý odhad, pretože všetko zvyknem robiť od oka a závisí to hlavne od toho koľko húb použijem. Marinádu, ako aj celý recept si teda môžete prispôsobiť podľa seba.


Mäso a zelenina



Kuracie prsia som nakrájala na menšie kocky a namarinadovala v oleji s pretlačeným cesnakom a trochou soli a pepru. Nič zložité, zvládne to každý a je to hlavne rýchle. Mäsko potom v tejto marináde nechám chvíľku postáť, zatiaľ čo sa venujem príprave ďalšej časti a tou je zeleninka.
Zeleninu si môžete taktiež zvoliť podľa vašej chuti. Ja veľmi obľubujem cuketu a cherry paradajky, pretože ich príprava trvá krátko. Postup je veľmi podobný ako pri mäsku. Vo väčšej miske zmiešam nakrájanú zeleninu s olejom, soľou a peprom, ktorú potom už len stačí hodiť na panvicu.
Čo sa týka času prípravy jednotlivých častí, tak huby varím na panvici bez oleja cca 10-15 minút. Najprv ich varím kúsok prikryté, aby pustili šťavu, ktorá sa zmieša s marinádou a potom dám pokličku dole, pričom sa šťava trochu zredukuje. Zeleninu varím od oka. Závisí to hlavne od jej množstva, ale čas je približne rovnaký ako pri hubách, no a mäsko zvyknem piecť na panvičke pokiaľ nie je krásne mäkučké, no dávam veľký pozor na to, aby som ho nevysušila a bolo krásne šťavnaté.



Kuskus


Asi najjednoduchšou časťou prípravy tohto receptu je kuskus. Na pol šálky kuskusu by ste mali použiť cca 1 šálku vody, no aj v tomto prípade je to o skúsenosti a vychytaní praktiky. Ja to už mám v oku. Pri tomto recepte som namiesto vody použila vývar z kuracej polievky, ktorú som už mala urobenú, no pokojne môžete použiť aj bujón. Kuskus robím vždy tak, že ho nasypem do väčšej misky a do neho vlejem trochu tekutiny, pričom ho premiešam a zakryjem buď tanierom alebo potravinarskou fóliou. Samozrejme, ak nepoužijete bujón, je dobré ho trochu osoliť a okoreniť, aby mal aspoň akú takú chuť. Po cca 1 minúte ho premiešam znova a vlejem zvyšok bujónu (resp. podľa oka, aby v ňom neplával), prikryjem ho znova a nechám odstáť kým nepodávam s ostatnými ingredienciami. No a to je všetko. Super jednoduché, že?!



Tamtadadá....a takto vyzerá hotové kuskuto. Veľmi rýchle jedlo, na ktoré nepotrebujete žiadne špeciálne schopnosti a ktoré zvládne aj menej zručný človek. Okrem toho je toto jedlo aj veľmi zdravé a nikdy po ňom nemám pocit akoby som mala ťažký kameň v žalúdku, a to je naozaj skvelé. 


Tak čo vy nato? Ako sa vám pozdáva tento receptík?

Mimochodom, zaujímalo by vás, ak by som podobné príspevky dávala častejšie?



your photo name

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára