utorok 26. marca 2013

Expirovaná kozmetika


Určite mnohé z vás majú doma nejakú kozmetiku po záruke. Kým potraviny musíme spotrebovať väčšinou ihneď alebo do pár dní, u kozmetiky je to často krát komplikované. Preto vám ponúkam niekoľko typov, čo s takouto kozmetikou, ako dlho ju môžete používať a kedy je na čase zbaviť sa jej :)

Doba, za ktorú treba produkt minúť je zvyčajne udávaná na zadnej strane a označuje dobu spotreby od otvorenia. Označenie je nasledovné:


Parfémy
Každá z nás má doma parfém, ktorý nepoužila možno aj niekoľko rokov. Maximálna doba trvanlivosti je rôzna. Môže to byť od dvoch rokov aj viac. Túto dobu môžete predĺžiť ak parfém nevystavíte slnečnému žiareniu, pretože svetlo a aj teplo, ktoré ním vzniká môže urýchliť proces rozkladu parfému. Potom sa môže stať, že sa zmení vôňa parfému, že už nebude taký intenzívny, ale v najhoršom prípade môže dokonca aj začať kvasiť, čo som mala možnosť zažiť s jedným produktom :)

Opaľovacie krémy
Ich doba trvanlivosti 2-3 roky. Tu je dôležité túto dobu neprešvihnúť a určite nepoužívať produkty, ktoré sú za touto dobou a to aj napriek tomu, že vyzerajú v poriadku. Prečo? Jednoduché a prosté. Látky, ktoré vás chránia pred slnkom sa z krémov vytrácajú a krémy sú potom neúčinné v boji so slnečným žiarením.

Vlasové produkty
Ich doba trvanlivosti je pomerne dlhšia a pohybuje sa v rozmedzí 3 – 5 rokov. Je to preto lebo obsahujú alkohol, ktorý ich konzervuje.

Telové produkty (šampóny, telové mlieka a sprchové gély)
Spotrebovať by ste ich mali do dvoch rokov od otvorenia. V prípade, že obsahujú látky, ktoré napomáhajú predchádzať lupinám, či akné, ich trvanlivosť môže byť o niečo dlhšia.

Produkty proti akné a starnutiu
S týmito produktmi treba byť opatrný. Spotreba sa udáva do jedného roka, pretože obsahujú mnohé antioxidačné látky ako vitamín C alebo retinol, ktoré sa degradujú omnoho rýchlejšie. To, či je produkt v neporiadku vám môže napovedať aj zmena v sfarbení.

Laky na nechty
Aj tie majú dobu trvanlivosti a tá sa udáva obyčajne do 1 roka. Laky sú pomerne citlivé voči teplu a vlhkosti, čím degradujú a stávajú sa tuhé a ťažko s a s nimi pracuje. No je pravda, že ja väčšinou túto dobu nedodržiavam a mám laky, ktoré majú aj viac ako tri roky a sú stále vo výbornom stave. Všetko je to aj o tom ako ich skladujete.

Riasenka a tekutá linka
Aby ste predišli rôznym infekciám je dobré tieto produkty používať maximálne 3-4 mesiace. Linku nepoužívam často a preto mi vydrží dlhšie a čo sa týka riasenky, tak tá mi vydrží niekedy aj do pol roka. Moja zásada je, že nikdy nekupujem Ďalšiu riasenku ani linku, kým nemám dopoužívanú tú prvú. Tieto produkty majú tendenciu sa rýchlo vysušiť a mne by bolo potom ich vyhodiť. Za žiadnych okolností do nich nepridávajte vodu.

Ceruzka na oči a pery
(3-5 rokov)
Čistotu docielite najlepšie zastrúhaním.

Rúž a lesk na pery
(2-3 roky)

Make up
(2 roky)

Očné tiene
Trvanlivosť sa uvádza okolo dvoch rokov, no v prípade, že si aplikátory udržujete v čistote, tak sa táto doba môže predĺžiť.

Ak chcete predlžiť život svojim produktom, uskladňujte ich na suchom, chladnom a tmavom mieste a snažte sa ich uchovať v pôvodných baleniach, aby ste tak predišli akýmkoľvek kontamináciam.

A aké sú vaše skúsenosti s expirovanými produktmi? Máte ich doma veľa? Plytváte produktmi alebo sa snažíte produkt dopoužívať, kým si zadovážite iný?

XO, Nicka

Obrázky dostupné na www.pinterest.com


your photo name

5 komentárov:

  1. akurat dneska som narazila na FB na podobny prispevok:), ja sa snazim dopouzivat, je mi luto vyhadzovat peniaze..

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mne tiez, ale raz za cas sa stane, napr. pri kremoch na opalovanie je to dost caste :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ani ja sa veľmi týmto neriadim... :) Ked už niečo vyzerá fakt zle, tak to ide do koša... a na druhej strane, to je super, že na niečom je značka napríklad 12 mesiacov, ked clovek nema sancu vediet, kedy presne to bolo vyrobené.. a potom... kto by si to vôbec pamatal... :D :D :D

    Daniela Kurky Style

    OdpovedaťOdstrániť
  4. dost dobry clanok, je fajn si niekde precitat rady ohladom tejto temy :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dakujem...Tak je to tema, na ktoru sa myslim casto zabuda :)

    OdpovedaťOdstrániť